eksterioer 2013 1

Forside > Om museet > Presse > Løgn & Latin

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

blue_dotOm museet

Print

Løgn & Latin

Spot, spe og religionssatire 1500-1900

Hvem gør grin med hvem? Kan man gøre grin med magthaverne? Kan man gøre grin med kirken? Ja, mon ikke – og jo grovere, jo bedre – sådan tænkte og gjorde man i hvert fald tidligere, da kirken var en vigtig magtfaktor i Europa. Her udfoldede satiren sig til et fantastisk, fabulerende, grovkornet og billedrigt univers. Katolikker og protestanter holdt sig ikke tilbage for at udstille modpartens svagheder og dobbeltmoral - med motiver som djævle, der skider munke og landsknægte, paver med æselører og gedebukkeben og lystne og grådige præster. Når Storm P. Museet i foråret 2014 viser særudstillingen Løgn & Latin om religionssatire gennem 400 år, kan du komme helt tæt på populærkulturen fra årene 1500-1900 og få et indblik i denne særlige del af vores fælles billedverden og historiske kulturbaggrund.

Gennem århundreder har folk i hele Europa brugt satiren til at kritisere og latterliggøre dem med magt og myndighed. Dermed har satire haft en væsentlig betydning som formativ kraft i samfundet, og den har nedtonet vores følelsesmæssige tilbøjeligheder i forhold til religion som autoritet. Det kan være en god viden og refleksion at have med sig, når vi skal forholde os til og forstå nutidige religionssatiriske konflikter og sammenstød og vores egen rolle i dem.

På udstillingen vises talrige eksempler på, hvordan store kunstnere som Lucas Cranach, Francisco Goya og Nicolai Abildgaard foldede sig ud som kritiske satirikere og bidrog med bidende og grænseoverskridende billeder i de verserende konflikter mellem kristendommens forskellige fløje.

Op igennem historien har forskellige religiøse fraktioner og trosretninger benyttet sig af religionssatiren som propagandamiddel. Fra reformationen over den franske revolution og den engelske religionspolemik til oplysningstidens ateister er satiren blevet anvendt til at håne modstandere og udstille deres fejl og svagheder. Og med 1500-tallets nye trykketeknik og senere 1800-tallets rotationspresse blev det muligt at nå ud til et langt større og bredere publikum og især trykte billeder blev et stærk våben.

Udstillingen fortæller historien om religionssatirens mange ansigter, og den viser et repræsentativt udsnit af de grafiske værker, som formede netop dette bidrag til europæisk kultur og historie. Lige fra den inkluderende komiske satire, den spydige propagandistiske satire til den kritiske oplysende satire – der alle har deres særegne udtryksform og måde at fremstille deres budskab på.

Kom og grin med og bliv forarget over tidligere tiders satire – hvis du tør!


Udstillingsperiode for LØGN & LATIN: 28. februar – 18. maj 2014

Udstillingen er realiseret med støtte fra Oda og Hans Svennings Fond, Lillian og Dan Finks Fond, FrederiksbergFonden og Frederiksberg Kommune.

Udstillingen er kurateret af Ph.d. forsker Dennis Meyhoff Brink og mag.art. Pernille Schelthauer Jacobsen og skabt i samarbejde med Museet for Religiøs Kunst, Lemvig, hvor den vises fra 1. juni til 31. august 2014.

Løgn & Latin
e-katalog

Klik her for at downloade
e-katalog med temaartikel
af Dennis Meyhoff Brink, udvalgte værktekster samt samlet værkliste (ca. 30MB).
Eller læs det på issuu.com - klik her

Pressematerialer

Højreklik på billedet for at downloade en højtopløselig version.

djaevel aeder paver web530
Ukendt kunstner, Djævlen spiser paver og skider landsknægte. Midten af 1500-tallet. Tilhører Statens Museum for Kunst © SMK Foto

goya nadie nos 1799 holstkunstmus web
Francisco de Goya, Nadie nos ha visto. 1799. © Holstebro Kunstmuseum

daumier nouvelle assomption kb web
Honoré Daumier, La Nouvelle Assomption. © Det Kongelige Bibliotek

det franske folk 1789 kb web
Fra: La Calotte, Det franske folk under det absolutte kongedømme. Bærende lensadlen, gejstligheden og embedstanden paa sin ryg. 1789.
© Det Kongelige Bibliotek

de ortu 1570 staatsbib berlin web
Ukendt kunstner. De ortu et origine Monachorum. 1569-70.
© Staatsbibliothek Berlin

martin luther staatsbib berlin web
Ukendt kunstner. Martin Luther.
© Staatsbibliothek Berlin

vergleichung zwischen staatsbib berlin web
Ukendt kunstner. Vergleichung zwischen Christo und dem Belial.
© Staatsbibliothek Berlin

daumier repetition generale 1869 bm web
Honoré Daumier, Répétition générale du concile. 1869. © Trustees of the British Museum

dickinson convent provided 1775 bm web
William Dickinson, The convent provided. 1775. © Trustees of the British Museum

e schon djaevlens saekkepibe 1530 bm web
Erhard Schön, Djævlens sækkepibe. Ca. 1530. © Trustees of the British Museum

r newton fast day 1793 bm web
Richard Newton, Fast Day! 1793.
© Trustees of the British Museum

r newton priestridden village 1796 bm web
Richard Newton, A Priestridden Village. 1796. © Trustees of the British Museum

Kontakt

Pressehenvendelser rettes til museumsinspektør Nikolaj Brandt på mobil 22 52 46 46 eller email nbr@frederiksbergmuseerne.dk