tilbage-til-naturen-top

Forside > Besøg Museet > Udstillinger

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

green_dotBesøg museet

Print

Aktuel udstilling

humor frise530

3. maj – 18. september 2016

Satiretegning handler ofte om overdrivelse. Tegneren understreger sin pointe for at chokere, skabe debat eller mane til eftertanke. De sidste 10 år har i den grad vist, hvor stor en effekt en lille tegning kan skabe. Både herhjemme og ude i den store verden.

Tegnerne udfordrer grænserne for, hvad man kan vise - og måske ér der en grænse for, hvad man kan eller tør tegne; i Danmark og andre steder på kloden. Med udstillingen Grænseløs humor? sætter Storm P. Museet og Museet for Dansk Bladtegning i samarbejde med Københavns Sprogcenter spørgsmål ved om humor og satire er grænseløs.

Udstillingen rummer værker af Danmarks bedste tegnere og internationale stjernetegnere som engelske Steve Bell (The Guardian), sydafrikanske Zapiro (The Times), prisvindende syriske Morhaf Youssef, amerikanske Andy Singer og mange flere. Fra Danmark kan man se Bo Bojesen, Roald Als, Nikoline Werdelin og Anders Morgenthalers spydige kommentarer. Tegnernes satire er både komisk og tragisk, inkluderende og ekskluderende. Men som samarbejdet med sprogcentret viser, er hvad vi hver især finder sjovt eller provokerende i stor grad individuelt og ikke nødvendigvis kulturelt eller nationalt betinget.

Som borgere i en globaliseret verden er vi alle del af mange forskellige fællesskaber – f.eks. de identitetsmæssige i nærmiljøet eller de større globale på tværs af (og på trods af) grænser, igennem f.eks. internettets muligheder. Fordi grænser nedbrydes, rejses der spørgsmål ved det fælles ansvar – fælles ansvar for vores næste i hverdagen og fælles ansvar i globale forhold som klima, økonomi og migration. Som verdensborgere mødes vi af udfordringer, som måske kun kan løses i fællesskab. Udstillingen inviterer til en dialog omkring disse spørgsmål igennem eksempler på tegninger, der humoristisk og satirisk går på tværs af og måske over grænser.

Udstillingen fordeler sig på to museer: Storm P. Museet viser fra 4. maj til 18. september et bredt udsnit af tegninger, der belyser emnet medborgerskab igennem temaer som ligestilling, digitale fællesskaber, klima, økonomi og integration; set både nationalt og internationalt. Museet for Dansk Bladtegning fokuserer på danske bladtegninger, der forholder sig til immigration og integration i Danmark. Denne del af udstillingen kan ses på Bladtegnergangen på Det Kongelige Bibliotek fra 3. maj til 18. juni.

Udstillingen er støttet af FrederiksbergFonden, Slots- og Kulturstyrelsen og Sportgoodsfonden.

facebook-logo groen2

an der mauer pol leurs web
An der Mauer © Pol LEURS, Luxembourg, 2013

amorim sharing web
Amorim, "Sharing", Brasilien, 2014

bojesen reneord web
Bo Bojesen, "Rene ord", 1986

stevebell web
Steve Bell, trykt i The Guardian, 2016

zapiro religiousminefield web
Zapiro, "Religious Minefield", Sydafrika, 2011

juliushansen web
Jens Julius Hansen, trykt i Blæksprutten, 2007