tilbage-til-naturen-top

Forside > Besøg Museet > Udstillinger

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

green_dotBesøg museet

Print

Aktuel udstilling

kidde frise

16. januar - 23. august 2015

OBS! Vær venligst opmærksom på, at vi den sidste weekend (22.-23. august) lukker ned i udstillingens to sidste rum. Sidste weekend- chance for at se HELE udstillingen er derfor den 15.-16. august!
Men helt til det sidste kan du trække pulven i tungen og høre dens flabede og ironiske svar!

Oplev et festfyrværkeri af tegninger, ord og tanker, når Storm P. Museet fra den 16. januar viser udstillingen Rune T. Kidde. 1957-2013.
Kidde, der gik bort i oktober 2013, var en helt central personlighed i dansk tegneseriekunst fra 1980'erne og frem. Han fornyede eventyrgenren, berigede det danske sprog som fortæller og forfatter og hyldede gennem sit mangfoldige livsværk den skabende fantasi med kunst, musik og ord. Det er første gang så mange værker og facetter af Kidde kan opleves samlet. En stor del af Kiddes værk er ikke billeder, der kan hænges op på væggen, og meget blev skabt efter, at han blev blind i 1990. En del af udstillingen er derfor også en oplevelsesvandring kidde kriblekrable webgennem forskelligartede rum, som tegner forskellige facetter af det mangfoldige, kreative sammensurium, som var Rune T. Kidde.

Tegneserier, kunst og humor
Rune T. Kidde kendes og elskes af de fleste som leverandør af en helt særegen humor i sine tegneserier og i sin ekvilibristiske leg med sproget og eventyrgenren. Med sin særlige humor, der nok kan være både sort, grotesk og grænseoverskridende, men aldrig uden dybde, har han i udgivelser som Litterærlige klassikere og Den lilla Møghætte og pulven skabt veritable, moderne klassikere. Lige på og hårdt afmonteres effektivt al opstyltethed og dannelses-snobberi. Samtidig føres fortælletraditionen livskraftigt videre med stor indsigt og kærlighed. Det statiske og stivnede udfordres på Kiddesk anti-autoritær vis, og velkendte historier vendes og drejes, så helt nye fortællinger opstår.

Ikke kun for sjov
Rune T. Kidde rummede som menneske og kunstner en sjælden styrke og kreativ energi. Da han i 1990 blev blind som følge af en svær sukkersyge og måtte opgive at tegne, formåede han at vende det til en kreativ og eksistentiel drivkraft, som heller ikke tilbagevendende perioder med depression kunne holde tilbage. Han overraskede altid med nye projekter og nægtede at blive sat i bås. Særligt det sene forfatterskab præsenterer en mere alvorlig og ofte dyster side, hvor dybderne af den menneskelige eksistens sættes under lup. Kidde skriver verdener frem, som er styret af brutalitet og kynisme, men altid med en underliggende søgen mod harmoni, kærlighed og en mere humanitær forståelse af individet. Netop de store kontraster – lys og mørke – er en rød tråd gennem Kiddes mangfoldige, kunstneriske virke og et af sporene i udstillingen. Kærlighed med humor, visdom og dybde.

Om udstillingen
Udstillingen tager sit afsæt i tegneserierne, som blev Rune T. Kiddes vej ind i kunsten. Her kan man opleve et stort udvalg af Runes originale tegninger fra den danske tegneseries gyldne tid i 1980'erne. Man kan følge hans vej fra tegner og udgiver af små fanzines over de første albumudgivelser til hans folkelige gennembrud. Den følgende del af udstillingen fokuserer på udvalgte dele af karrierens mange "kreative krumspring". I installationer med udvalgte rekvisitter og fokus på lys, mørke og lyd iscenesættes Rune som historiefortæller, poet og mystiker. Andetsteds inviteres man ind i et ækelt eventyrunivers. Her kan børn få hjælp af deres voksne til at opfinde urimelige spørgsmål til pulven – hvis de tør ...?!

kidde pulven2 web

Vi takker mange gang for støtte til udstillingen fra:
Frederik og Emma Kraghs Mindelegat
FrederiksbergFonden
Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond

Se billeder fra udstillingsåbningen, hvor bl.a. Martin Krasnik holdt åbningstalen og MC Einar og KunTakt spillede en minikoncert.

Kidde for skoler

Storm P. Museet byder skoleklasser og SFO'er indenfor til et besøg i Rune T. Kidde udstillingen. Vi har tilrettelagt en række opgaver og fortæller, hvordan I reserverer plads til besøget - læs mere her »

kidde pulven web

Kidde e-katalog

Klik her for at læse e-kataloget om Rune T. Kidde og udstillingen.

facebook-logo groen2

Visuel ramme

Scenografduoen Sir Grand Lear står bag den visuelle ramme for udstillingen om Rune T. Kidde.

Med inspiration i Kiddes liv og arbejde har Sir Grand Lear skabt en række installationer, der husker Kidde, ikke bare som tegneserietegner, men som det levende og nær-
værende menneske, han var.
Udstillingens åbningsspørgs-
mål: Hvad er meningen med livet, bedstemor? er afsættet til en fortælling, der afspejler Kiddes fabelagtige evne til at stille de store spørgsmål, for derefter at punktere dem med ærlighed og humor.

Sir Grand Lear udforsker de yderste afkroge af det sceno-
grafiske felt. Duoen har fast tilknyttede medtænkere, indenfor skuespil, lysdesign, arkitektur, kunst og grafisk design, med det mål at skabe sceniske universer, der udfordrer vanetænkningen.

rune t. kidde portraet web
Rune T. Kidde
Foto: Gorm Valentin

kidde trold bukkebruse web

kidde drage web