tilbage-til-naturen-top

Forside > Besøg Museet > Udstillinger

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

green_dotBesøg museet

Print

Aktuel udstilling

kittelsen frise b530px

22. januar - 17. april 2016

Med Liv og død, folk og trolde viser Storm P. Museet fra den 22. januar 2016 for første gang i Danmark en udstilling med værker af Theodor Kittelsen, en af Norges mest folkekære kunstnere. Kittelsen er især kendt som illustrator af folkeeventyr og som formgiver af den norske trold, som vi kender den – knortet og grov som født af skoven og urfjeldet. Han var imidlertid en meget sammensat kunstner, også kendt og elsket som både satiriker, humorist, symbolist og maler af fantastiske norske landskaber.

I dag er Kittelsen mere populær end nogensinde i Norge, og han blev i 2014 bredt fejret i hjemlandet i anledning af 100-året for hans død. Hans kunst appellerer bredt og bl.a. har både fantasy-fans og metal-musikkulturen taget hans billeder til sig.

Det er derfor med stor fornøjelse, at Storm P. Museet nu kan præsentere Kittelsen og hans fantastiske billeder for et dansk publikum. Udstillingen bliver en hjørnesten i rækken af museets udstillinger med kunstnere, som både har et kunstnerisk slægtskab med Storm P., og hvis produktion ofte er skabt til tidens publicistiske medier. Kunst som udtrykker sig i feltet mellem populær- og såkaldt finkultur. Både Storm P. og Kittelsen havde stor betydning for dannelsen af deres respektive landes selvforståelse i det 20. århundrede. Den sociale indignation, humoren og satiren havde de tilfælles. De valgte begge at arbejde med besjæling af dyr, stemninger og objekter, en tradition dybt forankret i europæisk litteratur- og kunsthistorie. De fik desuden begge tilknytning til den symbolistiske bevægelse i kunsten, og også arbejdet som levebrødstegnere blev et livsvilkår, de kom til at dele.

Udstillingen vil vise eksempler på Kittelsens kunst i mange stilarter, materialer og teknikker fra satiretegning og bogillustrationer til akvareller og oliemalerier. Udstillingen præsenterer flere temaer, da Kittelsens værker spænder vidt. Det bliver en rejse fra eventyrverdenen og mytologien over Kittelsens bogværker som Svartedauen, en suite i tekst og billeder om pesten, den sorte død, til humor og satire og endelig naturlyrikken i hans landskabsmalerier. Man kan spore en klang i Kittelsens værk, som bibringer det en egen mystisk, skandinavisk tone. Han ramte noget centralt hos nordmændene, og hans kunst har været med til at forme måden, hvorpå de ser sig selv og den vilde natur.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Kong Olav V's Fond, Aage og Johanne og Louis-Hansen Fonden, L. Zeuthens Mindelegat, Frimodt-Heineke Fonden samt Fondet for dansk-norsk Samarbeid.

facebook-logo groen2

Udstillingskatalog

Museet har udgivet et katalog over Kittelsenudstillingen, der også rummer en del artikler om kunstneren. Det kan købes på museet (200 kr.) og kan desuden downloades gratis som pdf - klik her »

noekken web

Litografi efter Th. Kittelsens Nøkken fra 1904. Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet, Modum

noekken som hvit hest web
Th. Kittelsen: Nøkken som hvit hest. 1909. Tilhører Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet, Modum

skogtrold web
Th. Kittelsen: Skogstroll. 1890. Tilhører Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet, Modum

andersnatten ved sonern web
Th. Kittelsen: Andersnatten ved Soneren (udateret).Tilhører Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet, Modum

naar aspen bloer web
Th. Kittelsen: Når aspen blør. 1905.Tilhører Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet, Modum

syg kaerlighed web
Th. Kittelsen: Syg kærlighed. Illustration fra bogen "Har dyrene sjæl?". 1893.

du slette tid web
Th. Kittelsen: Du slette tid!. Træsnit. Tilhører Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet, Modum

 fra svartedauen web
Tryk fra bogen Svartedauen af Th. Kittelsen. 1900. Tilhører Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet, Modum